Jdi na obsah Jdi na menu

Historie videokamer

Videokamery prošly hlavním vývojem v 2. polovině 20. století . První přístroj, který lze označit jako kameru, byl tzv. obrázkový dissector, který sestrojil Philo Farnsworth v roce 1927 a fungoval na principu katodové trubiceDissector ovšem měl velmi malou citlivost a používal se ve většině případů na jiné účely než pořizování filmů . V roce 1931 se stal průkopníkem v oboru Vladimir Zqorykin, který si nechal patentovat tzv. iconoscop, jenž obraz promítal na speciální stěnu složenou z citlivého materiálu, podobně jako je tomu u lidského oka.Významným vynálezem, který se stal základem televizní kamery RCA TK-30 vyrobené v roce 1946, se stal tzv. obrázkový orthicon.

televiznikamera.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Vývoj televizních kamer, zejména co se týká rozměrů, dovolil prvním uživatelům vytvořit i vlastní amatérské snímky. Přelomový byl v oblasti osobních přenosných kamer rok 1982, v kterém se staly hned dvě významné události. První bylo představení formátu VHS-C společností JVC a druhou pak uvedení prvního camcoderu s názvem Betacam od firmy Sony.VHS-C znamenalo hlavně zmenšení kazety pro přenosné VCR a Betacam naopak kameru pro profesionály s výrazně lepší kvalitou záznamu.Zajímavostí je, že tato inovace nepřinesla pozitivní ohlasy, protože kameraman pak musel zvládat obě činnosti zároveň, zatímco dříve kameru a VCR obsluhovaly dvě osoby. 

prenosnakamera.jpg

 

 

 

 

 

 

 

První osobní přenosnou kameru Betamovie opět představilo Sony (v roce 1983). Kamera byla i přes menší kazety na bázi technologie Betamax poměrně velká a bylo nutné ji opírat o rameno.Důvodem byly hlavně nové funkce, protože první model Betamovie neměl možnosti jako převíjení pásky či přehrávání záznamu.

prvnikamera.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

S představením digitálního formátu DV a mini DV v polovině 90. let začalo zbrusu nové období pod taktovkou digitálních videokamer. DV média byla opět ve formě kazety, ovšem podstatně menší než předchozí 8mm formát. Zpočátku byla nevýhoda v problémech s horší kvalitou než u analogového signálu, a tak někteří uživatelé raději dále využívali předchozí formáty.Nejznámějším se pak stal asi formát Digital8 od společnosti Sony uvedený v roce 1999. Média Mini DV můžete v nabídce firem nalézt i dnes a to i přes fakt, že už se v tomto oboru využívají mnohem novější technologie, jako jsou pevné disky či paměťové karty.

jvc-gz-mg330re.jpg